Zoom downloaden? Let hier op!

Onbetrouwbare websites bieden nepversies aan van het populaire softwareprogramma Zoom. Dit programma wordt massaal gebruikt in Nederland en daarbuiten om te videobellen, zowel zakelijk als privé.

Wat is er aan de hand?  

Na een aantal meldingen van onze klanten blijkt dat men in verwarring de verkeerde link met elkaar deelt om het populaire softwareprogramma Zoom te downloaden. Zo mailen collega’s elkaar instructies voor het downloaden van Zoom, maar gebruiken ze daarbij lang niet altijd de correcte website. Gebruikers die via deze link het programma downloaden, lopen daardoor risico onwetend schadelijke software te downloaden.

Alleen al bij het intikken van “Download zoom” in Google komen meerdere onbetrouwbare websites naar boven. Bij het onderzoeken van deze websites door ESET Nederland blijkt dat in een aantal gevallen deze websites kwaadaardige software proberen te installeren.

zoom

Wat is het gevaar?

Doordat vertrouwde collega’s, vrienden of familieleden elkaar de link sturen, is de kans groot dat de ontvanger de link vertrouwt. Bij het downloaden van een nepversie van Zoom is er een kans aanwezig dat de computer geïnfecteerd wordt met een computervirus of andere vormen van ongewenste software (malware).

Wat kun je doen om jezelf te beschermen?

Download Zoom altijd vanaf Zoom.us

Maak te allen tijde gebruik van de officiële versie van Zoom door deze te downloaden op Zoom.us. Typ deze link zelf in de adresbalk in om er zeker van te zijn dat je naar de legitieme website wordt doorverwezen.

Gebruik up-to-date antivirussoftware

Iedereen kan een fout maken en op een onbetrouwbare link is snel geklikt. Het is daarom belangrijk om altijd gebruik te maken van up-to-date antivirussoftware zodat kwaadaardige software wordt herkend, mocht deze toch per ongeluk worden gedownload. Zo kun je met een gerust hart online veilig blijven videobellen.

Wijs de afzender op de onbetrouwbare website

Voorkom dat meer slachtoffers worden gemaakt door het verspreiden van de verkeerde websites en waarschuw de afzender van de link.