Twitter-bug heeft mogelijk al jaren privé-tweets van Android-gebruikers publiekelijk weergegeven

Gebruik je Twitter op een Android apparaat en wil je dat je tweets privé zijn, dan is het wellicht goed om je instellingen te controleren.

Twitter onthult dat het een bug heeft verholpen die, meer dan vier jaar geleden, de privé tweets van sommige platformgebruikers op openbaar heeft gesteld.

De fout trof een onbekend aantal gebruikers van Twitter voor Android die de functie 'Bescherm je tweetsinschakelden via het 'Privacy en veiligheid'-menu van de site. De instelling is bedoeld om tweets alleen zichtbaar te maken voor de volgers van die persoon, in plaats van ze publiekelijk weer te geven.

Vanwege de bug was die optie echter voor sommige gebruikers van de app uitgeschakeld toen ze bepaalde wijzigingen, zoals hun e-mailadres, aanbrachten in de periode tussen van 3 november 2014 en 14 januari 2019, wanneer de glitch werd verholpen. Ondertussen werden iOS- en desktopgebruikers niet beïnvloed.

Twitter tweette dat ze de betroffen gebruikers hierover heeft geïnformeerd en ook de instellingen heeft teruggezet als de bug deze heeft aangetast. Het bedrijf gaf echter toe dat ze feitelijk niet in staat zijn om elk account dat werd getroffen, te bevestigen waardoor het onbekend is om hoeveel gebruikers het gaat.

Als gevolg hiervan worden gebruikers die mogelijk in gevaar zijn, aangespoord om hun instellingen te controleren. Dat wil zeggen, tenzij ze zich op een gegeven moment hebben gerealiseerd dat er iets niet klopte, bijvoorbeeld na het ontvangen van waarschuwingen of meldingen die duidelijk maakten dat hun tweets toch niet zo privé waren.

"Het spijt ons zeer dat dit is gebeurd en we voeren een volledige controle uit om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt," zei Twitter.

Vier maanden geleden heeft het miniblog platform nog een bug verholpen die Direct Messages (DM's) en beveiligde tweets van sommige gebruikers deelden met onbevoegde ontwikkelaars die toegang hadden tot die informatie.