Starten met gegevensbescherming

  • 2 minuten
  • 15 oktober 2019

Gegevensbescherming

Simpel gezegd refereert gegevensbescherming naar de behoefte om belangrijke informatie te beschermen tegen corruptie, compromittering of verlies.

Alsof omgaan met ransomware, DDoS-aanvallen en cryptominers nog niet genoeg hoofdpijn veroorzaakt, moet u sinds 25 mei 2018 ook nog de gegevens van uw klanten en uw eigen bedrijfskritieke data beschermen. De impact van datareguleringen – zoals de AVG in de Europese Unie en de aankomende CCPA in Californië – zullen extra belasting op uw IT-capaciteiten leggen.

Hoewel er in de markt meerdere cybersecurity-oplossingen voor het mkb beschikbaar zijn, is gegevensbescherming, hoeveel het ook van tech profiteert, vooral afhankelijk van voorbereiding, discipline en het naleven van best practices.

Zelfs met een groot aantal technologieën om het mkb te ondersteunen, vond ESET dat het meest verantwoordelijke dat ze konden doen het maken van een uitgebreide roadmap was. Daarmee kunnen ze mkb’s begeleiden op hun weg naar compliance met bestaande en toekomstige gegevensbeschermingsreguleringen.

Waarom een ‘voor Dummies’-gids?

De hoeveelheid data die door bedrijven verzameld en opgeslagen wordt is de afgelopen 10 jaar gegroeid naar ongekende hoogtes, en hoewel we allemaal begrijpen dat grote bedrijven onze gegevens willen opslaan, wordt vaak vergeten dat zelfs de kleinste bedrijven klant- en bedrijfsgegevens verzamelen. Dit maakt alle bedrijven, groot of klein, een doelwit voor cybercriminelen.

In de Europese Unie vormen mkb’s 99%  van alle organisaties. Mondiaal ligt dit percentage op 95%. Volgens analysebureau IDC is bij 70% van alle cybersecuritylekken een mkb betrokken.

De kosten van een datalek kunnen een bedrijf ruïneren, dus de hoop dat uw bedrijf te klein of oninteressant is voor cybercriminelen is een slecht excuus om geen stappen te nemen tot het beveiligen van uw data.

Zurich, een verzekeraar uit het Verenigd Koninkrijk, meldt dat meer dan 875.000 mkb’s in 2017 door cyberaanvallen werden getroffen, resulterend in kosten die voor ruim een vijfde van deze bedrijven opliepen tot meer dan €11.000, en voor één op de tien bedrijven tot meer dan €62.000. Voor grote organisaties stijgen deze kosten tot miljoenen euro’s.

Wat is er echt veranderd?

Bedreigingen voor gegevens van mkb’s groeien al enige tijd, maar nu kunnen ook kosten – of schade – worden gemaakt door het niet naleven van gegevensbeschermingsreguleringen.

Dat is waarom ESET, in samenwerking met het ‘voor Dummies’-team, een e-book genaamd Gegevensbescherming voor Dummies heeft uitgegeven, wat hier gratis verkrijgbaar is. Zorg dat u deze downloadt en leest. Door de implementatie van de gegeven inzichten en oplossingen kan het lezen van dit boek uw organisatie duizenden euro’s besparen of zelfs uw hele organisatie redden.