Het einde van Windows 7: tijd voor de toekomst

  • 4 minuten
  • 14 januari 2020

Vandaag trekt Microsoft officieel de stekker uit zijn ondersteuning voor Windows 7. Wat is jouw plan van aanpak?

Zoals het gezegde gaat: al het goede komt ten einde. Dat geldt ook voor Windows 7. In oktober 2009, toen dit besturingssysteem voor het eerst op onze persoonlijke computers verscheen, werd hij een stuk warmer onthaald dan zijn voorganger, Windows Vista. Van het immens populaire besturingssysteem (OS) werden meer dan 630 miljoen licenties verkocht.

Na meer dan 10 jaar ondersteuning geboden te hebben, laat Microsoft het OS nu eindelijk met pensioen gaan door te stoppen met de productondersteuning.

Maar in december 2019 draaide Windows 7 nog op 26% van alle Winddows-desktops en -laptops, waaronder veel thuisapparaten. Wat betekent het einde van Windows 7 dan voor alle mensen die dit OS nog steeds gebruiken?

Je kunt een makkelijk doelwit worden

Het belangrijkste is dat je computer kwetsbaarder wordt. Omdat Microsoft geen ondersteuning meer gaat bieden voor Windows 7, betekent dit dat je geen technische ondersteuning meer zal krijgen van Microsofts klantenservice. Al zal Microsoft je er niet van weerhouden om Windows 7 te gebruiken en kun je op geheel eigen risico blijven browsen, je brengt jezelf hiermee wel in gevaar.

Het kan zijn dat je de laatste versie van een gerenommeerde beveiligingsoplossing gebruikt. Dat is uiteraard super, maar helaas zal dat kwaadwillenden er niet van weerhouden om nieuwe kwetsbaarheden in het besturingssysteem te vinden. Wanneer deze worden ontdekt en ze de gaten in de beveiliging misbruiken, kunnen kwaadwillenden een scala aan malware installeren op kwetsbare machines en zo veel chaos en mogelijk onoverkoombare schade aanrichten.

Waar je jezelf voor blootstelt

Op gebied van technologie draait je machine op een verouderd besturingssysteem die in de toekomst niet meer gepatcht zal worden en waar Microsoft geen aandacht meer aan zal besteden (met uitzondering van bijzondere omstandigheden, zoals de BlueKeep-kwetsbaarheid en Windows XP en Windows Server 2003). Software die momenteel nog functioneel is onder Windows 7 zal dat in de toekomst mogelijk niet meer zijn, indien de softwareontwikkelaar besluit deze Windows-versie niet langer te ondersteunen.

Wat het OS zelf betreft, is het nu kwetsbaarder geworden voor verscheidene vormen van malware en andere dreigingen. Voorbeelden van kwaadaardige code die ongepatchte computers kunnen compromitteren zijn onder andere ransomware, vergelijkbaar met de ransomware die afgelopen jaar gemeentes in Texas heeft aangevallen, of spyware, waarover je meer leest in dit artikel. Computers met ongepatchte besturingssystemen worden niet per definitie aangevallen, maar ze zijn een veel makkelijker doelwit.

Opties om te overwegen bij een upgrade

Wat zijn je opties als je computer nog op Windows 7 draait? Je kunt overwegen om uiteindelijk wel te upgraden naar een nieuwer besturingssysteem. Door de knoop door te hakken en de kosten van de upgrade op je te nemen voorkom je dat je bedrijf een hoge rekening voorgeschoteld krijgt na een impactvolle cyberaanval. Thuis kan dit betekenen dat je waardevolle persoonlijke documenten en vakantiefoto’s verliest.

Maar, als je al overwoog de overstap te maken naar een ander systeem, dan is dit de uitgelezen gelegenheid! Je hebt verscheidene opties om uit te kiezen. Je kan Linux nemen, welke een aantal verschillende distributies (de naam van Linux-besturingssystemen) biedt, zoals Ubuntu of ElementaryOS. Over de andere mogelijke distributies, kun je meer lezen in dit artikel. Naast Linux is ook het bekende besturingssysteem van Apple een alternatief: macOS. Voor het gebruik van macOS moet je echter wel Apple-hardware aanschaffen. Vind je een beetje van alles belangrijk, dan is een upgrade naar Windows 10 wat je nodig hebt.

Jammer genoeg heb je, wanneer je dit artikel leest, de kans gemist om gratis naar Windows 10 te upgraden. Als je op je oude machine naar Windows 10 wilt upgraden, kun je het beste Microsofts aanbevelingen volgen. Zoals je ziet, zijn er genoeg opties om uit te kiezen – je hoeft er slechts een te kiezen die op je behoeften aansluit.

Conclusie

Een tien jaar oud, niet langer ondersteund besturingssysteem achter je laten, is de eerste stap in de goede richting. Wanneer je weer op een ondersteund besturingssysteem draait, moet je nog steeds goed omgaan met je cybersecurity. Onderschat nooit de waarde van het patchen van je systeem – dat kan je zo maar veiligstellen van dreigingen als de beruchte WannaCryptor (ook wel WannaCry). Tot slot: zorg er altijd voor dat je een gerenommeerde beveiligingsoplossing op je machine geïnstalleerd hebt – dit maakt al werelden van verschil in het beveiliging van je bestaan in de cyberwereld.